hh
Pollenbutiken

Köp medicin

Jämför priser mellan olika butiker. Handla innan det tar slut.

5 fakta om pollenvaccin

2019-03-20

Vaccin mot pollenallergi

Hur många sprutor behövs?

Spruta

Den vanliga traditionella vaccinationen med sprutor innehåller ca 50 sprutor som tas under ett antal år. Jag har inte vaccinerat mig då det är ganska mycket jobb för mödan och tar man rätt mediciner och använder sig av de tips som finns kan man komma ganska långt.

Ett alternativ till de 50 sprutorna är att få sprutan i ljumsken som jag kommer berätta om i nästa stycke.

Få sprutan i lymfkörteln i ljumsken

Hos Hemtrevligt kan man läsa om Kim som blev av med sin pollenallergi genom att vaccinera sig.

Här står också lite grann om det experiment som gjorts i Linköping där patienter fått sprutor direkt i ljumsken och in i lymfkörteln. Istället för 50 sprutor med den traditionella metoden, ges här endast 3 stycken.

Sprutorna innehåller starkare dos så därför behövs inte lika många sprutor.

Vilka biverkningar som finns vet jag inte, men metoden att ge sprutor direkt i lymfkörteln kommer från början från veterinärer som använde den på sjuka djur. Metoden har fungerat väl så därför börjar man nu tillämpa den på människor också.

Hur bra funkar pollenvaccin?

Labb

Vissa källor säger att 9 av 10 blir helt bra av vaccinering av pollenallergi medan andra menar att de flesta blir betydligt bättre men inte helt bra. Tydligen är även tiden en faktor. Om man vaccinerat sig nyligen så kan det därför vara att vaccinet fungerar bättre än om man tog vaccinet för längre sedan. Jag har inte läst om någon som har blivit sämre av pollenvaccin.

Vaccin mot gräspollen som tablett

Gräs

Om man bara har gräspollen och lider mycket av det så finns det ett vaccin mot det i tablettform. Man måste ta en tablett varje dag året runt men man slipper sprutorna. Även här verkar det vara så att det inte botar helt, men ger en god lindring. Lindringen beror på att kroppen har hela året på sig att vänja sig vid gräspollen.

Rådfråga doktorn först

Doktor

Innan du bestämmer dig för att vaccinera dig rekommenderar jag dig först att ta kontakt med en doktor. Han kan ge dig lite mer information, råd och eventuellt bättre mediciner. Av egen erfarenhet vet jag att det inte finns så mycket mer i medicinsk väg än det som redan säljs på apoteken.

Utöver information och mediciner så kan man göra ett allergitest för att ta reda på om man verkligen har pollenallergi och i så fall mot vad.

Sortering:
1 av 12