2019-05-21
5 min

Träning och pollenallergi

6 tips

Att jag tar upp träning i samband med pollenallergi beror på att träning kan försämra tillståndet för dig som pollenallergiker.

I mitt fall trotsade jag min pollenallergi och var ute och sprang. Det gav mig pollenastma, något som jag antagligen kommer få leva med resten av mitt liv.

Hur ska man träna med pollenallergi? Försök att träna vid rätt tidpunkt, med rätt kläder, vid rätt väder och göra rätt typ av träning, hålla nere vikten och ta rätt medicin.

Träning inomhus

Om du har valet att välja mellan att träna inomhus eller utomhus, välj alltid att träna inomhus under pollensäsongen. Det är generellt sätt alltid lägre pollenhalter inomhus än utomhus.

Gym

Det finns ett undantag och det är om det har spöregnat länge och sedan slutat. Då är luften ren i någon timme efteråt innan den återigen fylls med pollen. Då kan det vara en fördel att träna utomhus.

Träning utomhus

Kanske har du inte tillgång till något gym, eller vill väldigt gärna träna utomhus. Då bör du ha koll på en del saker så din träning blir så bra som möjligt.

Träningsväder

Det bästa träningsvädret för en pollenallergiker är regn, men få vill vara ute i regnet. Det näst bästa vädret att vara ute i är direkt efter att regnet har upphört. Då är luften ren och har ännu inte fyllts med pollen.

Det finns två sorters väder som du kan se upp lite med. Det ena är sol och framför allt varmt väder i samband med sol. Det gör att mycket pollen produceras och pollenallergin kan bli värre.

Det andra vädret som inte är optimalt att träna i som pollenallergiker är blåsigt väder. Med kraftig vind blåser pollen in lite här och där, i ögonen, i huden och in i näsan. Det kan ge mer kliande ögon, mer kliande näsa, mer pollenklåda (om man har det) och även mer astmatiska besvär (om man har det).

Träningskläder

Pollen finns i luften och för att komma i kontakt med så lite pollen som möjligt kan man välja kläder för det.

Träningskläder

Välj därför inte kortärmad tröja och kortbyxor. Istället välj något som är mer heltäckande. Jag hade heller inte valt plagg som andas alltför mycket där det finns små hål i plaggen. Det är lätt att pollen tar sig in till huden den vägen.

Plagg som är bättre val är mer heltäckande, keps och glasögon eller solglasögon. Om du är ute och springer så får du i regel vinden i ansiktet. Använder du då glasögon av något slag så stoppar du en hel del av de pollen som annars skulle sätta sig i ögonen.

Rätt typ av träning

Jag kommer inte gå in på vilka övningar du bör köra eller vad du ska träna. Istället tar jag upp det du kan vara mer försiktig med.

Om du springer eller joggar så får du upp ett flås. Lungorna jobbar hårdare vilket gör att du drar ner stora mängder pollen i lungorna. Om du har otränade lungor och de bryts ner så skapas inflammationer i dessa muskler. Vid pollenallergi är det bra att inte skapa för mycket inflammationer. Att anstränga lungorna är alltså inget jag rekommenderar, speciellt inte utomhus.

Joggar

Något annat som troligtvis inte påverkar lika mycket men som kan ha viss påverkan är styrketräning. Jag undviker själv styrketräning under allergisäsongen. Som jag skrev tidigare så skapas inflammationer i kroppen när man bryter ner muskerna. Det påverkar histamin-nivån och den är redan hög vid pollenallergi och det är onödigt att öka den ännu mer genom att styrketräna.

Lämpliga träningstider

Oavsett om du tränar inne eller ute så är vissa träningstider bättre än andra. Absolut viktigast gäller detta om du är utomhus.

Träna tidigt på morgonen, helst innan solen går upp. Även när solen gått upp är halterna relativt låga. Att träna sent på kvällen går också bra, men då ska det vara väldigt sent, långt efter att solen har gått ner.

För min del är den sämsta tiden att träna ca kl 17, men det är ingen vetenskaplig siffra. Det är min egen uppskattning. Då har pollen haft hela dagen på sig att fylla upp luften.

Klocka

Vikt och pollenallergi

Att träna resten av året då det inte är allergisäsong är bland det bästa du kan göra. Att ha en god fysik och inte så mycket fett på kroppen kan göra allergin mindre besvärlig.

I TV-programmet Biggest Loser använde flera av deltagarna andningsmasker under natten på grund av problem med att andas. När de sedan gick ner i vikt behövde de inte längre använda masken. Astma är också vanligare bland överviktiga.

Smal

Medicin för träning

När du tränar är det viktigt att du tar dina mediciner, helst tabletter, nässpray och ögondroppar för att hålla nere besvären så mycket som möjligt. Tabletter med antihistamin (exempelvis Allegra) ger bäst effekt, iallafall för mig.

Om du får astma i samband med träning är det extra viktigt att ta en kortison nässpray eftersom den håller nere inflammationen i luftrören. Om det inte hjälper mot astman kan du behöva en inhalator, men för att få en sådan behöver du först ta kontakt med en läkare. Om du får astma i samband med pollenallergi är en generell rekommendation att ta kontakt med en läkare för att utreda besvären och se över om något kan göras ytterligare.

Sammanfattning

Det bästa under pollensäsongen ur ett allergiperspektiv är att inte träna alltför hårt, vara snäll mot både lungor och muskler. Att vara inne och träna är i de flesta fall bäst och främst tidigt på morgonen. Om du behöver vara ute så tänk på tidpunkt, väder och kläder. Glöm inte bort att ta mediciner regelbundet.