2019-05-21
6 min

Slipp pollenklåda

Komplett guide

Vid svårare pollenallergi kan man utöver vanliga pollenbesvär också drabbas av pollenklåda. Kroppen kliar och känns lite svullen på grund av att pollen har letat sig in till huden och skapat en irritation.

Undvik utomhusluft

Det kan vara svårt att sitta inne hela pollensäsongen och det kanske man inte behöver göra.

Det man bör känna till är att om man har varit ute några timmar så kan pollenklådan bli mycket värre. Så var det för mig och jag märkte det inte förren jag kommit hem igen.

Om man ändå har utsatt sig för utomhusluft och kommit hem kan det vara en bra idé att duscha för att sedan byta alla kläder.

Var ute rätt tid på dygnet

Om man har möjlighet att kunna välja när på dygnet man ska vara ute finns några extra bra tider.

Klocka

Tidigt på morgonen är den absolut bästa tiden att vara ute. Vid soluppgången eller straxt där efter är perfekt.

En annan bra tid på dygnet är sent på kvällen. När det är solnedgång är för tidigt. Det måste gå ytterligare ett antal timmar innan pollenhalterna sänks.

Den sämsta tiden på dygnet enligt egna erfarenheter är ca kl 17, beroende på vädret såklart. Då har pollenhalterna haft större delen av dagen på sig att öka. Då är det också störst chans till pollenklåda enligt vad jag själv har fått erfara.

Var ute i rätt väder

Regn

Det bästa vädret för en pollenallergiker är regn, spöregn. Många av oss tycker inte om att gå ut när det regnar men direkt efter att det har slutat är luften renad av allt regn och det är ett utmärkt tillfälle att gå ut, även om solen skiner.

Den sämsta väderkombinationen är sol i kombination med blåst. Solen gör att pollenhalterna ökar och vinden gör att chansen är mycket större att du får pollen på dig. Vid blåsigt väder kan du alltså få fler pollenkorn på dig under kortare tid än när det inte blåser. Mer pollen på dig ökar risken för pollenklåda.

Duscha rätt

Bland det bästa som finns mot pollenklåda (förutom antihistamin) är att ta en dusch. Man spolar i duschen bort det mesta av de små osynliga pollenkorn som sitter och irriterar huden.

Dusch

Duscha inte för snabbt

Att duscha snabbt spolar säkert bort en stor del av pollenpartiklarna på huden, men min rekommendation är att inte stressa. Jag upplever att en längre dusch ger bättre resultat.

Duscha vid rätt tid på dygnet

Kan man inte duscha när som helst på dygnet? Det kan man såklart göra, men det är inte optimalt.

Tänk dig att du duschar på morgonen. Du blir ren, men de pollenpartiklar du fått i huden när du sov är antagligen en väldigt liten mängd, om du sover inomhus vill säga.

Rekommendationen jag ger är att ta duschen på kvällen. Under dagen har du antagligen varit ute och därmed samlat på dig mycket pollen. Pollen har satt sig i kläderna och hamnat på huden. Det är då pollenklådan kommer smygande. Duscha lämpligtvis innan du går och lägger dig.

Duscha ofta

Hur ofta bör man duscha då? Vissa har problem med eksem och kan inte duscha för ofta så svaret är individuellt.

Duschar

Om det inte är något problem, duscha varje kväll när pollenhalterna är höga eller du upplever mycket pollenklåda. Däremot, mer än en gång per dag tror jag i de flesta fall är onödigt.

Använd rätt tvål och schampo

Det går att duscha sig med bara vatten, men vatten är ganska tunnt i konsistensen. Både tvål och schampo är tjockare. Det skulle kunna vara så att pollenpartiklarna fastnar mer i tvål och schampo på grund av detta. Det har jag inga vetenskapliga bevis för så jag kan inte garantera det.

Mjällschampon är uppbyggda så att mjäll ska fastna i schampot och följa med bort när man tvättar håret. Därför använder jag mjällschampo under pollensäsongen. Pollenpartiklar är betydligt mindre, men kanske fungerar det på samma sätt.

Det jag rekommenderar här är att inte endast duscha i vatten. Använd schampo (kanske mjällschampo) men också tvål så är chansen god att du får bort de flesta pollenkorn.

Kläder - Att tänka på

Ha skyddande kläder

Att gå med bar överkropp är ingen bra idé om du har pollenklåda. Pollen som blåser åt ditt håll riskerar att lätt sätta sig på kroppen. Det blir mycket större mängd än om du har en tröja på dig.

Titta på dig själv och avgör vart huden blottas. Om du har en t-shirt på dig, tänk på att du blottar armarna, de är inte skyddade.

Jag rekommenderar heltäckande vanliga kläder som långärmad tröja, långbyxor, solglasögon och någon huvudbonad om det är varmt ute.

Skyddande kläder

Med huvudbonad menar jag keps eller liknande. Den är till för att skydda håret. Pollen i håret ger i regel inte pollenklåda, men om finns pollen i håret kommer det snart att finnas på fingrarna och petar man med dem i ögonen så får man istället klåda i ögonen.

Solglasögon är extra bra att ha om det blåser eftersom pollenkorn kan fastna både på huden i ansiktet men också i ögonen och skapa irritation där.

Byt kläder ofta

Att byta kläder ofta är viktigt för att förebygga och lindra pollenklåda.

Innan läggdags bör du både duscha och byta alla dina kläder. Det kan också vara en bra idé att byta kläder om du varit ute en längre tid i höga pollenhalter, exempelvis vid soligt eller blåsigt väder.

Byt sängkläder ofta

Om du har pollenklåda på morgonen kan det bero på att du inte har tvättat sängkläderna tillräckligt ofta. Pollenkornen kommer från dig och luften i rummet och sätter sig därför även i sängkläderna.

Sängkläder

Då du sover ca 8 timmar varje natt så kan det göra stor skillnad att ha rena sängkläder. Det viktigaste att tvätta är örngottet, eftersom det lätt samlar på dig pollen från ditt hår.

Ta tabletter regelbundet

Det kan låta som en självklarhet, men att ta bra tabletter som fungerar dämpar pollenklådan.

Det som är viktigt att tänka på, som jag själv missat under flera år, är att ta tabletterna regelbundet, varje dag. Det gäller även när det regnar och även när pollenhalterna är låga. Detta eftersom man på det sättet förebygger en del av reaktionen inför nästa pollentopp. Inflammationen ligger nämligen kvar en tid innan den försvinner.

Sammafattning

Det finns mycket du kan göra för att lindra pollenklådan.

Det viktigaste som tagits upp i den här artikeln är; att vara ute i rätt tid och under rätt väderförhållanden, att duscha rätt tid på dygnet och ofta, att ha täckande kläder samt tvätta både kläder och sängkläder.

Utöver detta bör du inte slarva med allergitabletterna som ska tas regelbundet under hela pollensäsongen.