2019-05-21
2 min

Prylar mot pollenallergi

4 tips

Prylar mot pollenallergi

Även om jag, som är allergisk mot pollen, tar till mediciner, kosttillskott och huskurer, så kanske det inte räcker.

Som lösning på problemet kommer här en lista på prylar som kan användas för att underlätta din pollenallergi.

Pollennät

Pollennät är ett nät som spänns upp framför ett fönster.Nätet är så tätt så att pollenkorn inte tar sig igenom.

Har man gräspollen eller björkpollen och sätter upp ett pollennät så stoppar det en stor del av de pollen som annars hade kommit in.

Vad man bör vara noga med är att se till så att det är tätt runt om. Annars kan pollen komma in på sidorna.

Ett annat tips är att montera nätet när pollenhalterna är låga. De är generellt lägre på morgonen, sent på kvällen eller efter en rejäl regnskur.

Munskydd

Jag har aldrig sett någon i Sverige bära munskydd pga pollenallergi, men det fungerar. Munskyddet fungerar som ett filter så partiklarna inte andas in.

I länder som Kina är munskydd vanligt, även mot vanliga luftburna smittor.

Jag tycker att munskydd inte bör vara den första åtgärden mot pollenallergi, snarare den sista. Att ha en bra tablett i grunden bör vara första åtgärden.

Nässkölj

Det finns nässpray som minskar inflammation och sänker histaminnivån. Som ett komplement till nässpray kan nässkölj vara bra. Det är som det låter, ett sätt att skölja rent näsan.

Näsan innehåller under pollensäsongen pollen som irriterar slemhinnorna. Sköljer man ur näsan kan man få bort kornen och minska inflammationen på det sättet.

Luftrenare

Under pollensäsongen bör man vara försiktig med att öppna dörrar och fönster eftersom det då kommer in pollen den vägen.

Trots att dörrar och fönster är stängda kommer det ändå in pollen, genom exempelvis ventilationen.Därför kan en luftrenare vara en bra investering.

En luftrenare ser ut som ett element. Det suger in luft, renar den och blåser sedan ut den renade luften. Det finns olika prisklasser och märken att välja på.

En luftrenare kan bara rena luften i det rummet den befinner sig i. Därför är det lämpligt att placera den första i sovrummet eftersom man spenderar ca 8 timmar där.

Sammanfattning

Även om jag tycker atg man i första hand bör satsa på bra medicinering så kan dessa prylar vara ett utmärkt komplement.

Saknar du några prylar som kan underlätta vid pollenallergi? Vad tycker du om prylarna? Skriv och berätta.