Pollenallergi och korsreaktion
Om man är pollenallergiker så finns chansen att man också blir allergisk mot viss typ av kost, just under pollensäsongen då kroppen redan är utsatt.
Vad kan du äta och inte under pollensäsong utan att skapa en korsreaktion? I listan nedan har jag sammanställt 71 olika typer av mat som du eventuellt reagerar på under pollensäsongen.
Det är vanligast att grönsaker och frukter korsreagerar med pollen.
Korsreagerar med björkpollen
Frukter
- Banan
- Jackfrukt
- Kakiplommon
- Kiwi
- Persimon
- Päron
- Sharonfrukt
- Äpple
Kryddor
- Anis
- Cikoria
- Curry
- Kamomill
- Kummin
- Paprika
- Pepparmynta
Nötter
- Cashenötter
- Hasselnötter
- Jordnötter
- Paranötter
- Valnötter
Stenfrukter
- Aprikos
- Körsbär
- Mandel
- Nektarin
- Persika
- Plommon
Rotfrukter
- Potatis
- Morot
- Selleri
- Jordgubbar
Annat
- Linser
- Sojabönor
- Ärtor
Ca 70% av alla björkpollenallergiker får också en korsreaktion med någon typ av kost. Det är också björkpollen där det är vanligast med födoämnesallergi under pollensäsong, iallafall om man tittar på hur mycket olika mat som vi reagerar emot.
Korsreagerar med gräspollen
De flesta som har gräspollen får ingen korsreaktion med födoämnen alls. Iallafall inte i Sverige, men det finns ändå några du kan hålla ett extra öga på om du har gräspollen.
Jag skuille främst vara försiktig med nötter då de är kända för att skapa allvarliga allergichocker i vissa fall.
Gräspollen korsreagerar med följande
- Bönor
- Jordnötter
- Lök
- Melon
- Sojabönor
- Tomat
- Ärtor
Spannmål
- Havre
- Korn
- Majs
- Ris
- Råg
- Vete
Korsreagerar med gråbo
Det finns mycket som en gråbo-allergiker kan vara allergisk emot i kosten vid pollensäsong. Du kan prova dig fram vad du tål och inte, men ta det försiktigt med nötter.
Det vanligaste att vara allergisk emot under pollen är honung, morot, persilja, solrosfrö och selleri.
Gråbo korsreagerar med följande
- Anis
- Banan
- Basilika
- Curry
- Dill
- Fänkol
- Kamomill
- Kummin
- Koriander
- Mango
- Melon
- Morot
- Muskotnötter
- Honung
- Lök
- Oregano
- Paprika
- Persilja
- Pistaschmandel
- Selleri
- Senap
- Solrosfrön
- Vitlök
- Örtkryddor