2019-05-21
11 min

Lindra din pollenallergi

51 tips

Slipp pollenallergi

Jag är pollenallergiker och har därför flera gånger sökt efter tips på nätet för att lindra på besvären. De artiklar jag har hittat innehåller bara ca 10 tips, trots att det finns mer man kan göra.

Här kommer Sveriges största guide, med fler än 51 tips på hur man blir fri från sin pollenallergi. Vissa tips har jag läst men många har jag upptäckt själv. Målsättningen är att ha Sveriges största. Här finns allt från mediciner till vad du ska tänka på i olika miljöer och situationer.

Mediciner

Medicin

Välj en bra tablett som fungerar

Vad som fungerar är individuellt, men det enda som fungerar för mig som skriver detta är Allegra som innehåller Fexofenadin. Vi erbjuder tabletter.

Välj rätt ögondroppar

Om man har klåda eller röda ögon så bör man prova ögondroppar. Vilken sort det är spelar nog inte så stor roll bara man är nöjd själv.

Välj nässpray med Kortison

Undvik att välja en nässpray med antihistamin. Välj istället en som innehåller kortison. Vi erbjuder kortison nässpray.

Skölj näsan

Att spola rent näsan är ett bra sätt att få bort pollenpartiklar från näsan. På apotek finns speciella nässkölj man kan använda sig av.

Prova huskurer

Det finns en hel del huskurer man kan prova som kan hjälpa mot pollenallergi.

Använd munskydd

I Sverige är det ännu inte så vanligt att gå omkring med munskydd mot pollenallergi, men i andra länder som exempelvis Kina ses det inte som lika konstigt. Pollenmask eller munskydd finns att köpa på apotek.

Medicinering

Mediciner i hand

Börja medicinera tidigt

För att få en bra effekt av medicinen, främst då tabletterna gäller det att börja i god tid. Full effekt kan ta veckor innan den uppnås, även om den upplevda effekten märks redan efter ca 2 timmar.

Medicinera även när halterna är låga

Om det regnar eller halterna av någon annan anledning är låga så bör man ändå fortsätta med tabletterna för att bibehålla skyddet. Om du har exempelvis hassel och björn så bör du inte sluta med medicinen när hasselhalterna försvinner eftersom björken startar kort därpå.

Ha koll på prognoserna

För att veta när du ska börja med medicinerna är det viktigt att veta när säsongen börjar. Det görs lämpligast med pollenrapporter men det finns också säsongskartor.

Doktorn

Doktor

Gå till doktorn

Hos doktorn kan du få utskrivet mediciner på recept, men även få bra information och råd om hur man bäst behandlar sin allergi.

Gör ett allergitest

Om du inte redan vet vilka pollensorter du är allergisk emot kan du göra ett allergitest. Det finns både som blodprov och som pricktest.

Vaccinera dig

I dagsläget krävs över 50 sprutor under flera år för att vaccinera dig mot pollen. För dig som har riktigt svår pollenallergi kan det ändå vara värt mödan.

Hygien

Hygien

Tvätta håret när du har varit ute

Ett ställe där det fastnar mycket pollen är i håret. Sedan om man tar i sitt hår får man pollen på händerna. Petar man sig i ögonen hamnar pollen i ögonen vilket kan göra ögonen röda och kliande.

Tvätta händerna när du har varit ute

Om du är ute får du pollen på händerna, speciellt om du tar på ytor utomhus. Petar du sedan i näsan eller i ögonen kan allergin bli värre.

Duscha på kvällen

För att få en god nattsömn, se till att duscha på kvällen så att både kroppen och håret är fritt från pollen. Det ger också kroppen en chans att återhämta sig.

Träning

Gym

Undvik träning

När det är som mest besvärligt med pollen kan det vara värt att helt skippa träningen. Motionsträning skapar ett flås som gör att du drar ner mer pollen i lungorna, vilket kan leda till pollenastma. Styrketräning ger inte så mycket flås men skapar inflammationer i kroppen. Man ska försöka hålla nere inflammationerna i kroppen under allergisäsongen.

Spring vid regn eller på morgonen

Om du någon gång verkligen behöver ut och springa så är det bästa när det regnar och har regnat ett tag så att pollen har spolats ner till marken. Halterna är även generellt lägre på morgonen. När solen inte lyser, dvs sent på kvällen är det lägre halter också.

Träna resten av året

Motion och träning är viktigt för att vara bättre rustad inför pollensäsongen. Därför är det lämpligt att träna resten av året, när det inte är pollen ute.

Håll nere vikten

Att gå omkring med en övervikt är inte bra av flera anledningar. Det kan i samband med pollenallergi leda till astma och generellt svårare besvär.

Hemmet

Inne

Köp luftrenare

En luftrenare gör inomhusluften renare från pollen. Det man bör tänka på att en luftrenare bara renar ett rum. Det bästa är därför att ställa luftrenaren i sovrummet eftersom man spenderar hela natten där när man sover. Ett alternativ är att köpa flera luftrenare, en till varje rum.

Håll dörrar och fönster stängda

Att ha dörrar och fönster öppna innebär att man släpper in pollen. Om man måste vädra så ska man göra det vid regn, på morgonen eller på natten.

Dammsug ofta

Även om man inte frivilligt släpper in pollen i sitt hem så kommer en del pollen in ändå. Därför är det bra att dammsuga ofta.

Montera in ett pollennät

Om man inte vill ha fönstret stängt hela pollensäsongen så finns det möjlighet att montera in ett pollennät där fönstret sitter.

Trädgård och blommor

Blommor

Plantera inte växter som ger vindpollen

Om du planterar blommor och växter i trädgården kan det vara smart att kolla upp så att växterna inte utsöndrar vindpollen. Dessa vindpollen i kombination med det pollenslag du är allergisk emot kan förvärra symtomen.

Ta inte in blommor och växter

Låt naturen vara kvar där ute. Ta inte in blommor och växter. Det kan förvärra din allergi beroende på vad växterna söndrar ut.

Klipp inte gräset

Om du måste klippa gräset så välj att göra det på morgonen när det finns dagg i gräset. Annars undvik det helt tills den värsta perioden är över.

Undvik nyklippt gräs

Om du är gräsallergiker så ska du undvika nyklippt gräs.

Kläder

Kläder

Tvätta sängkläder ofta

Du sover i sängen 8 timmar varje natt. Det är en bra tid för kroppen att återhämta sig från pollen. Då är det bra om man minimerar utsattheten från pollen genom att sova i rena sängkläder. Tvätta även pyjamasen ofta.

Byt kläder ofta

När du varit ute fastnar pollen överallt på din kropp, oftast på dina kläder. Det gör kroppen utsatt och du kan få klåda. Byt därför kläder när du kommit hem efter att ha varit ute en längre tid.

Använd keps eller annan huvudbonad

För att undvika att få pollen i håret kan man använda keps eller annan huvudbonad. Det gör att det är mindre pollen i håret så det är inte lika illa om man skulle glömma tvätta håret när man kommit in. Vill man vara noga kan man tvätta kepsen också.

Använd heltäckande kläder

Om man går i kläder som visar mycket hud får man också pollen på huden. Det kan ge klåda på kroppen för de som är extra känsliga. Ha därför heltäckande kläder när det är som mest pollen i luften.

Torka kläderna inomhus

När du tvättat kläderna, häng dem inte ute. Det är där ute som pollen virvlar omkring. Häng dem istället inne där pollenhalterna är betydligt lägre.

Tobak och alkohol

Tobak och alkohol

Undvik tobaksrök

Undvik rökiga lokaler och andra rökares tobaksrök.

Undvik att själv röka

Att röka själv är såklart inte heller bra. Det kan bland annat öka risken för astma, speciellt under pollensäsongen om du också är pollenallergisk.

Undvik att dricka alkohol

Att dricka alkohol förvärrar dels pollenallergin, men förstärker även de biverkningar som de flesta pollenmediciner har. Därför bör alkohol inte drickas för mycket under pollensäsongen.

Utomhus

Naturen

Undvik parfymer

Parfymer och annan dålig luft är bra att undvika som pollenallergiker eftersom det kan förvärra symtomen.

Undvik att gå i pollen

Björkar släpper pollenfrön i klasar och om möjligt kan man försöka undvika att gå i dem. Annars får man med sig pollen in när man kommer hem.

Gå ut på morgonen eller sent på kvällen

Även om man är allergiker så kanske man inte vill vara ute hela tiden. Den bästa tiden att vara ute på är på morgonen innan träden börjat pollinera eller när solen har gått ner då träden har slutat att pollinera.

Gå ut när det regnar

Vid regn faller pollen ner till marken vilket sänker halterna i luften. Det kan därför vara det perfekta tillfället att gå ut.

Undvik motvind

Det kan vara svårt att undvika motvind i praktiken men att få blåsten på sig, främst i ögonen kan skapa irritation och klåda eftersom mängden pollen som kommer in i ögonen är större.

Informera vänner om din allergi

De som inte har allergi kan lätt underskatta problemen. Prata därför med nära och kära och se hur de kan hjälpa till. Kanske kan ha dörrar och fönster stängda när du är på besök.

Ta semester och res bort från pollen

Ett sätt att undvika pollensäsongen helt är att resa bort under perioden. Alla har inte den möjligheten av praktiska skäl, men det är en enkel lösning utan biverkningar.

Stäng friskluftintaget i bilen

Släpp inte in pollen i onödan i bilen. Stäng därför friskluftintaget när det är pollen i luften.

Husdjur

Katt

Den här avdelningen gäller främst dig som också har någon form av husdjursallergi. Det kan göra pollenallergin värre.

Undvik pälsdjur

Att besöka en person med husdjur är kanske inte det bästa mitt under pollensäsongen. Undvik även att klappa djuren.

Duscha husdjuren

Kanske har du husdjur själv. Duscha djuren när du kommit hem från att ha varit ute. De bär på fullt med pollen eftersom pollen fäster i pälsen.

Kost

Kost

Ät anti-inflammatorisk kost

Det finns kost som gör allergin värre och det finns kost som allergin mildare. Det kallas för inflammatorisk kost och anti-inflammatorisk kost. I korthet handlar det om mer grönsaker och mindre snabbmat.

Undvik äta allergena grönsaker och frukter

Kanske har du födoämnesallergi också. Det korsreagerar nämligen med pollenallergi. Undvik därför att äta grönskare och frukter som är allergena.