Kosttillkostt mot pollenallergi
När pollenallergin sätter fart, tar jag i första hand till de mediciner som finns på de vanliga apoteken. Efter att ha kollat runt på nätet har jag funnit att det finns en hel del kosttillskott och mer naturliga vägar för att bekämpa allergin.
Nedan finner du flera kosttillskott jag har hittat för ta upp kampen mot pollenallergin. Många gånger är biverknignarna få eller inga alls. Det kan jämföras med traditionella pollenmediciner som oftast har biverkningar.
Bipollen
Det kan verka konstigt att pollen skulle kunna hjälpa mot pollenallergi. Lite varstans på nätet finns artiklar som säger att bipollen kan hjälpa mot pollenallergi, men oftast inte mycket mer än så.
Vad är bipollen för något då? Jo, det är pollen som bin har samlat ihop. Det har en söt smak.
Så funkar bipollen
En mer djupgående analys finns hos Ulrika Gabriel där man kan läsa om hur hon blev kvitt sin pollenallergi genom att bland annat börja äta bipollen.
Det finns inte många studier om bipollen men då det kan sänka histamin-nivån i kroppen så kan det också lindra pollenallergin. Detta eftersom det vi upplever som pollenallergi är kroppens egna försvar, kroppens egna histamniner som skjuter i höjden.
Bipollen kan orsaka allergi
Även om det inte finns mycket information om bipollens effekt mot pollenallergi så är de överens om att man bör vara väldigt försiktig med bipollen i början. Man börjar därför med en liten dos och ökar den över tid. Ulrika (som jag nämnt ovan), rekommenderar att börja med 1 kryddmått. Hon strör bipollen på yoghurt sallad eller i smoothie.
Björksav
Därför ska du dricka björksav
Björksav är en vätska som finns i björken. Den kan utvinnas och tappas på flaska. Sedan används den som dryck då den innehåller kalium, kalcium, magnesium, aminosyror, enzymer samt björksocker.
Björksav mot pollenallergi
Enligt Måbra så blir vissa av med sin pollenallergi genom att dricka björksav. Kroppen kan genom att få i sig björk också vänja sig vid björk. Därför bör björksav vara mest lämpad för just björkpollen-allergiker. Jag är tveksam till att det skulle ha någon positiv effekt mot exempelvis gräspollen.
MSM / Metylsulfonylmetan
Enligt den här studie gjort av Mary Ann Liebert så minskar MSM besvären av pollen.
På Kurera skriver man om MSM som betyder organiskt svavel. Det kan enligt dem användas till ledvärk, hudproblem, sköra naglar, håravfall, astma, allergi, eksem, torr hud, självsprickor och psoriasis.
På nätet kan man läsa om Iris Larenas som led av pollenallergi, ständiga förlylningar och stress. Efter att ha provat MSM blev hon mer avslappnad och fick färre förkylningar. Hur det gick med pollenallergin framgår tyvärr inte.
MSM dämpar inflammationer (enligt studie)
Det finns också en riktig studie som visar på att det faktiskt kan fungera mot pollenallergi. 50 personer deltog i studien och fick konsumera 2600 mg MSM i 30 dagar. De inflamatoriska reaktionerna mättes. Efter bara 7 dagar blev inflammationerna dämpade i de övre luftvägarna. Efter 3 veckor kunde även förbättring av de nedre luftvägarna mätas. Energinivån ökade och andnings- och nässymtom minskade över lag. Dock krävs en större studie för ett mer pålitligt resultat.
Nasaleze - Allergy blocker
Nasaleze är en liten flaska med ett pulver i. Pulvret skapar som en hinna i näsan som förhindrar pollenpartiklar att komma in hela vägen. Eftersom det inte finns några direkta biverkningar så kan man använda det så ofta man behöver.
Blockar som ett filter
Jag har provat att använda ganska mycket under en dag och det som kan hända är att det kan komma ut en slemklump som då verkar vara det filter som har skapats med hjälp av pulvret. Det är ingen obehaglig känsla utan mer en bekräftelse på att Nasaleze eller Allergy blocker som det också heter faktiskt har satt upp som en skyddande vägg.
Det fungerar inte bara mot pollen utan mot i princip all allergi som kommer in genom näsan, exempelvis husdjur, damm och kvalster.
Så verksamt är Nasaleze
Innehållet i pulvret är cellulosa och effekten kan vara i 6-8 timmar. Enligt tillverkarna av Nasaleze så klarar sig 95% sig hela säsongen. Jag tycker det verkar vara lite väl optimistiskt, men att det ger en god lindring i näsan kan jag absolut hålla med om.
Perilla (säljs som Allmyn)
Allmyn mot pollenallergi
Växen som används för tillverkning av kosttillskottet heter Perilla. När kosttillskottet sedan säljs i butik eller på nätet heter produkten oftast Allmyn. Perilla kan eventuellt finnas i flera tillskott men jag har bara hittat Allmyn, som därför med stor sannorlikhet är störst på marknanden.
Man kan ta den som en kapsel, sugtablett eller i flytande form.
Därför lindrar Perilla pollenallergi
I tidningen Året Runt kan man läsa om Ulrika, men längre ner i artikeln står att en klinisk studie har gjorts 2004 som visar på att Perilla minskar klåda, rinnande ögon och rinnande näsa. Detta eftersom örten hämmar den allergiska reaktionen som annars skapar inflammationen i kroppen. Kroppen utsöndrar också mindre histamin vilket gör att den allergiska reaktionen minskar.
Under mitt letande efter mer information fann jag webbplatsen Allergia som hävdar att Perilla inte hjälper och att det inte är vetenskapligt bevisat att det fungerar.
Jag hittar betydligt fler källor som säger att det fungerar än motsatsen och eftersom Allmyn har sålts i många år så har jag svårt att tänka mig att det skulle vara helt verkningslöst.
De blev allergifria med Allmyn
Tidningen Aftonbladet har skrivit om örten där resultatet innebar att 30% av deltagarna mådde mycket bättre efter att ha tagit Perilla. Noterbart är att 15% inte märkte någon skillnad alls, så det fungerar inte på alla.
Mathias: Hos Kurera kan man läsa om Mathias som blev fri från sina allergier. Han fick full effekt av Allmyn efter en vecka och det hjälpte även mot hans kvalsterallergi.
Clas Göran: Ytterligare en artikel från Kurera som berättar om Clas Göran. Han har använt Allmyn mot sin gräspollen och lövträdspollen. Han började med Allmyn som tuggummi, men trivdes inte med det utan gick snart över till att ta tabletter istället.
Ulrika: Webbplatsen Året Runt skriver om Ulrika som kombinerade Allmyn som kapslar med tuggummi. Utöver att lindra pollenallergin märkte hon att det också fungerade som lindring mot pälsdjursallergi.
Inga kända biverkningar
Jag går återigen efter Aftonbladets artikel när jag säger att det inte finns några kända biverkningar. Artikeln skrev 2001 så det kan ha ändrats sedan dess, men jag har läst på apotekens och hälsokostbutikernas webbplatser och jag finner inga biverkningar där heller. Jag kan tillägga att Perilla där säljs som varumärket Allmyn.
Trots att jag inte hittar några biverkningar för Allmyn, så har jag funnit att man inte bör ta detta kosttillskott under amning eller graviditet.