hh
Pollenbutiken

Köp medicin

Jämför priser mellan olika butiker. Handla innan det tar slut.

Allt om pollenvaccin [sprutor och tabletter]

2019-03-28

Utöver de traditionella medicinerna som finns på apoteken, finns också relativt nya vaccin för pollenallergiker.

Så funkar pollenvaccin

Traditionella mediciner mot pollen fungerar så att den pumpar kroppen full med antihistaminer. Detta för att sänka nivån histaminer i kroppen och på så sätt lugna en allergisk reaktion. Man tar dessa mediciner under pollensäsongen.

Pollenvaccin

Vaccin fungerar nästan tvärt om. Ett vaccin tas när det inte är pollensäsong. Vaccinet innehåller pollen i små mängder och på så sätt kan kroppen vänja sig vid pollen när det inte är blomning.

Inte heller ett vaccin är ett fullständigt botemedel mot pollenallergi. Däremot kan det göra det lättare och eventuellt kanske du inte behöver alla mediciner som du annars måste ta.

Vaccin mot björkpollen

Björkpollen är en av de vanligaste allergierna i Sverige och enligt många den absolut värsta. Har du stora besvär av björkpollen kan det vara värt att kika på björkpollenvaccin.

Björkar

Sprutor

När detta skrivs finns vaccinet endast i sprut-form. Det krävs att man tar ca 50 sprutor under en treårsperiod.

Tabletter

Enligt vad jag har läst så kommer det ett björkpollenvaccin nästa år (2020) i tablett-form. Det gör det betydligt lättare att ta den i jämförelse med sprutor.

Vaccin mot gräs

Gräspollen är en av de vanligaste pollensorterna som ger allergiska besvär. Nuförtiden finns det vaccin mot gräspollen, både med sprutor och som tablett.

Gräs

Sprutor

Som med björkpollen, går det även här att vaccinera sig mot gräspollen med hjälp av sprutor. Proceduren går till på samma sätt. Sprutorna tas när gräset inte blommar och det krävs ca 50 sprutor under tre år för att det ska ge något resultat som märks.

Tabletter

Grattis alla gräspollenallergiker! Det finns redan nu vaccin i tablettform mot gräspollen. Det ska dock tas med försiktighet i början då biverkningar finns, som att få klåda i munnen.

Vaccin mot gråbo

Än så länge har jag inte hittat någon information om det går att vaccinera sig mot gråbo.