2019-05-21
4 min

Allergipyramiden

Då jag har mycket pollenallergi gick jag till en läkare för att utreda mina besvär. Han visade mig något som han själv kallade för allergipyramiden.

Detta är allergipyramiden

När man har pollenallergi retar pollen upp kroppens immunförsvar. Kroppen tror att den blir angripen av något. Det gör bland annat att det skapas inflammationer i kroppen.

Inflammationerna skapas i ögonen, näsan, luftrören men även i huden vid pollenklåda. Vid pollenallergi ska man försöka hålla nere antalet inflammationer så mycket som möjligt.

Pyramid

Inflammationer kan skapas av andra saker också, inte bara pollenallergi. Alla typer av inflammationer tillsammans gör det hela ännu värre. Det är denna samling av inflammationer som läkaren kallade för allergipyramid.

Det bör du undvika

Det finns flera saker som kan påverka din allergi. Försök att hålla nere pyramiden så mycket som möjligt genom att undvika så många av de delar jag tar upp nedan.

Blommor

Många har blommor inomhus. Vissa blommor kan skapa allergi och värre blir det under pollenallergi eftersom kroppen redan är nedsatt. Jag personligen är allergisk mot pelargoner.

Om man inte vill göra sig av med alla blommor kan man antingen byta ut dem mot blommor som inte påverkar allergin, eller så kan man helt enkelt skaffa blommor i plast.

Djur

Katter, fåglar hundar, hästar osv. Det finns många djur där främst pälsen kan skapa allergi. Om du vet att du är allergisk mot något djur, försök att undvika det, främst under pollensäsongen.

Hund

Kanske är det så att du har ett husdjur som du inte tål. Om du inte vill göra dig av med djuret så finns det andra åtgärder du kan göra för att minska besvären. Försök i den mån det går att ha djuret utomhus. Håll rent hemma och dammsug ofta. Tvätta kläder och sängkläder ofta eftersom det flyger omkring partiklar som sedan fastnar även om det inte syns.

Födoämnen

Morötter

Kanske tål du all mat. Det kan ändå vara så att du drabbas av korsallergi där kroppen blir extra känslig av viss typ av kost under allergisäsongen. Personligen tål jag inte morötter, äpplen, kiwi, jordgubbar och paprika under björkpollensäsongen.

Förorenad luft

Det är vanligast i större städer eller utomlands. Förorenad luft kan vara avgaser från bilar, någon industri som släpper ut ämnen eller då något har brunnit som frigjort hälsofarliga ämnen.

Är det en brand någonstans kan man stänga dörrar och fönster. Bor man där det hela tiden förekommer förorenad luft kan man fundera på om det går att flytta, eller åka på semester just under pollensäsongen då det påverkar kroppen som mest.

Inflammatorisk kost

Lax

En jättestor del av immunförsvaret ligger i magen. Att äta kost som skapa inflammationer gör det inte lättare för kroppen vid pollenallergi. Därför kan det vara vettigt att se över sina kostvanor.

Parfym

Många tål inte parfym och speciellt starkare parfymer eller parfym i stor mängd kan påverka pollenallergin negativt.

Ett alternativ kan vara att hitta en luktfri parfym eller deo som endast tar bort lukt.

Rökning

Att röka är såklart aldrig bra. Extra dåligt är det om man har allergi och kanske astma då det kan förvärras av rökningen. Även passiv rökning påverkar. Om du har barn har du ytterligare en god anledning att fimpa eftersom barn är extra känsliga för passiv rökning.

Träning

Att träna kan vara både bra och dåligt. Att vara fysiskt aktiv under året då du inte har pollenallergi är bra. Bygga muskler och förbränna fett är bra. För mycket fett på kroppen kan göra pollenbesvären värre. Vissa som är överviktiga får astma och kan behöva hjälp att andas nattetid.

Träning

Under pollensäsongen kan det vara en god idé att skippa träningen. Det finns två orsaker till det.

Den ena orsaken är att man genom fysisk träning skapar inflammationer i kroppen. Dessa är i grunden bra eftersom de leder till muskeltillväxt. Just under pollensäsongen är det dock inte så bra då de kan leda till värre besvär.

De andra orsaken är att man kan få upp ett flås. Det gör att man drar in mycket fler pollenpartiklar i lungorna än vad man annars skulle gjort under samma tidsperiod.

Det bör du göra istället

Det finns mycket att göra för att lindra din pollenallergi. Jag har skrivit Sveriges största lista/guide med 51 tips på hur du lindrar din pollenallergi.