2019-05-21
3 min

Alla pollenslag

14 stycken

Det finns många pollenslag att vara allergisk emot. Om du vet vad du är allergisk emot är det lättare att förbereda sig med exempelvis mediciner.

Här kommer en lista över de vanligaste i Sverige rangordnade efter då de sprider sina pollen. Först ut är hassel.

Hassel

Säsong: Februari-april

Det första pollenslag som sätter fart i Sverige är Hassel. Om man är björkpollenallergiker kan man även vara allergisk mot hassel.

För min egen del är det ögonen som är värst under just hasselsäsongen. Därför tar jag ögondroppar under denna period. Om du har problem med kliande ögon så rekommenderar jag att du tar en bra tablett i kombination med ögondroppar.

Hazel

Al

Säsong: Februari-maj

De som är allergiska mot björk kan också vara allergiska mot al. Den släpper sina pollen aningen senare än hassel men eftersom hassel och al sprider pollen nästan samtidigt kan det vara svårt att veta vilken av dem man är allergisk emot.

Asp

Säsong: Mars-juni

Det går att vara allergisk mot asp också, men för tillfället har vi ingen information om vilka som har lättare att reagera mot asp.

Björk

Säsong: Mars-juni

Björk sägs vara den värsta pollensorten att vara allergisk emot och jag som pollenallergiker kan bara hålla med. Björkar finns i ett stort antal i Sverige och sprider mycket pollen. Varje säsong sprids höga eller mycket höga halter av björkpollen.

Björk

För att komma till bukt med problemet så börja medicinera tidigt och hoppa inte över tabletterna vid regniga dagar. Det är bra att förebygga så mycket som möjligt.

Alm

Säsong: Mars-juni

Alm kan som hassel och al ge besvär hos björkpollenallergiker. Då den släpper sina pollen under samma period som björk kan det vara svårt att avgöra vad man är allergisk emot. Gissningsvis är det björk i första hand, eller båda.

Sälg

Säsong: April-maj

Sälg är ett träd som blommar. Idagsläget har vi inte mycket information om detta pollenslag.

Ek

Säsong: Maj-juni

Ek

Man kan tro att ekpollen förekommer mest i skogen, men enligt Pollenrapporten sprider de mest pollen vid åkrar. Bohuslän och Kalmar har mycket ekar.

Groblad och kämpar

Säsong: Maj-?

Groblad och kämpar är små växter som kan ge upphov till allergi. Det ger för det mesta inga starka reaktioner så därför har man bortsett från dem i till exempel olika pollenrapporter.

Gräs

Säsong: Maj-september

En av de vanligaste pollensorterna att vara allergisk emot är gräs. Den är jobbig på det sättet att den har så lång säsong. Från maj till september, det är nästan ett halvår.

Gräs

Jag har gräspollen och björkpollen, men upplever björkpollen som mycket värre. Det kan dock vara individuellt.

För just gräspollen har det utvecklats ett vaccin i tablettform. Det är den första tabletten som tagits fram som är ett vaccin. Det går också att få vaccin mot gräs i form av sprutor men då krävs att man tar ca 50 sprutor under 3 års tid.

Syror och skräppor

Säsong: Juni

Likt groblad och kämpar så är syror och skräppor ett pollenslag av den svagare sorten. De finns inte med i några pollenprognoser, men är en växt som ger mild allergi.

Gråbo

Säsong: Juli-september

Gråbo är ett större pollenslag och sprider sina pollen sent. Många har gråbo. Det är en växt som gärna växer längs vägkanter.

Gråbo

När gråbo har gått över blir de flesta fria från sin pollenallergi eftersom det är den sista större allergiframkallande växten.

Malörtsambrosia

Säsong: September-oktober

Det här är ett pollenslag som vandrat från Nordamerika och hit. Den kan ge kraftig allergi men är så pass ovanlig att de flesta inte känner till den.

Den påminner om gråbo. Om gråbo-allergiker också kan bli allergiska mot Malörtsambrosia låter jag vara osagt.

Källor